HADHAKAI   FOUNDATION

Als betrekkende bij deze STICHTING dragen wij bij aan dit doel door ondersteuning te geven aan deze hulpbehoetigen, (kinderen). hun verhalen zijn vaak aangrijpend en wij vinden daarom dat we hen niet in de steek moeten laten en doen daarom alles alles wat in ons macht ligt om ervoor te zorgen dat enkele van hen weer terug naar school kunnen. De meeste van deze kinderen zwierven rond op straat , omdat hun ouders vroegtijdig waren gestorven. We hebben kinderen ontmoet die geen hoop meer hebben, die zich moeten afvragen of en hoe vandaag weer en maaltijd krijgen. Zij weten niet wat onderwijs inhoudt, niet omdat zij dat niet willen weten, maar omdat ze zoveel andere zorgen hebben. De meesten hebben hun ouders moeten zien sterven en met deze last op hun schouders moeten zij bij anderen om voedsel bedelen, terwijl kinderen die hun ouders nog wel hebben , naar school gaan als de ouders dat kunnen betalen.

Het bouwen van de basisschool in Daboya heeft een achterliggende gedachte:
In 2004 hebben wij ons project "Het ondersteunen van kwetsbare kinderen in de Daboya gemeenschap" uitgevoerd. Binnen dit project hebben wij twaalf kwetsbare kinderen uit de Daboya gemeenschap van de straat gehaald en ze aan de nodige educatie geholpen. En met succes; want alle kinderen zijn uitgegroeid tot volwassenen met een beroep als volwaardig naaister of elektricien.


Naarmate de jaren verstreken zagen wij dat de behoefte groeide voor het opzetten van een plek waar nog veel meer kansarme kinderen toegang tot voorbereidend onderwijs zouden kunnen krijgen. We hebben ons project daarom uitgebreid naar het opzetten van een volledige voorschoolse onderwijs locatie en een centraal gelegen kinderopvanghuis.


In 2015 is gestart met de bouw van de school en is de eerste constructie geplaatst. Totdat de school gereed zou zijn, hebben we via lokale partners alvast 65 tafels en stoelen kunnen regelen. Deze stoelen en tafels zijn op een tijdelijke locatie ingezet om alvast les te kunnen geven aan de kansarme kinderen. Als gevolg van financiële omstandigheden is het doel van het project in 2016 omgedoopt tot ‘De realisatie van een volledige voorschoolse onderwijslocatie voor kansarme kinderen in Dabaoya’. Doel was om het gebouw tussen 2016 en 2017 volledig te hebben afgerond. En dat is gelukt!Hadhakai werkt zowel in Nederland als in Ghana samen met diverse organisaties, particulieren en scholen. Zie jaarverslag en documenten

Een "Dawuro", een metalen dubbele bel met een hardhouten stokje, is een instrument dat nog steeds wordt gebruikt in de afgelegen Gonja en Ashanti gebieden in Ghana, maar ook in andere delen van Afrika, om mensen op te roepen samen te komen voor een gemeenschappelijk doel. Een "Dawuro" werd heel vroeger al gebruikt om informatie te delen met alle mensen van een gemeenschap. Het instrument heeft een karakteristiek geluid, waardoor alle mensen weten dat als ze dat horen, zij samen moeten komen voor belangrijke zaken, die iedereen aangaan, en die voor het hele dorp belangrijk zijn. De “Dawuro” in ons logo symboliseert onze oproep aan mensen om samen te komen en ons te helpen in onze missie om kwetsbare weeskinderen in de Ghanese gemeenschap Daboya te helpen. “Hadhakai” betekent vrij vertaald “het vinden van een oplossing”.

De bouw en inrichting van een Early Childhood Development School

Het voorgenomen project bevindt zich in het dorpje Daboya, in het North Gonja-district, en heeft tevens betrekking op de omliggende dorpen. Daboya behoort tot de meest arme en verwaarloosde gebieden van Ghana. Eén van de belangrijkste redenen voor de staat waarin het gebied zich bevindt, is de ligging aan de overkant van de Witte Voltarivier, die het gebied afsnijdt van het meer ontwikkelder gebied rondom de grote stad Tamale. Het gebied waarin Daboya ligt, heet daarom ook wel ‘Overseas’ (Overzees gebied). Behalve, en mede door de slechte bereikbaarheid heeft Daboya met meer problemen te maken, zoals een enorm gebrek aan onderwijs en goede gezondheidszorg.